Faszerowana kalarepa to świetny pomysł na obiad. Dodaj te dwa składniki

Avatar photo
10 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Chrupiąca, soczysta i lekko pikantna kalarepa to prawdziwa gwiazda letnich dań. Choć przez niektórych niedoceniana, dziś znów zyskuje na popularności. Jest lekka, świeża i wyjątkowo uniwersalna. Świetnie smakuje na surowo jako przekąska, ale prawdziwą furorę robi w surówkach i sałatkach. Rewelacyjnie wypada też na ciepło, gdy zapieczesz ją z czosnkiem i ziołami. Idealnie wpisuje się w letnie menu. Sprawdź, jak upieczona z czosnkiem i tymiankiem potrafi zaskoczyć. I to nawet największych smakoszy.

Kalarepa to warzywo lekkie, świeże i pełne witamin. Zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni komórki przed starzeniem. Regularne spożywanie kalarepy wspomaga walkę z infekcjami i poprawia wygląd skóry. Dodatkowo dostarcza witaminy K, ważnej dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Zawiera aktywne biologicznie związki działające przeciwnowotworowo. Jest bogata w witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy i przemianę materii. W kalarepie znajdziesz też błonnik, który wspiera trawienie i dba o mikroflorę jelit. Z tego powodu warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza latem, kiedy organizm potrzebuje lekkości i nawodnienia.

Co można zrobić z kalarepy?

Poza sałatkami fenomenalnie sprawdzi się jako składnik zup – zwłaszcza tych kremowych. Możesz z niej zrobić puree albo utrzeć razem z cukinią na placki. Można też kalarepę kisić lub marynować. Jeśli szukasz ekstra zastosowania, spróbuj, jak smakuje nadziewana mięsem. Jej obecność w potrawach dodaje im wyjątkowego, niebanalnego smaku. Pasuje do wielu dań i warto eksperymentować z nią, aby odnaleźć swoje ulubione połączenia. Wypróbuj koniecznie któryś z poniższych przepisów:

Kalarepa pieczona z czosnkiem i tymiankiem

To danie robi się naprawdę szybko. Jest banalnie proste, a smakuje tak dobrze, jak w restauracji. Jest aromatyczne, lekkie i zdrowe.

Składniki:

– 2 kalarepy,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– suszony tymianek,
– 2 łyżki oliwy,
– świeża natka pietruszki,
– sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kalarepę obierz i pokrój na równe kawałki. W miseczce połącz sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, przyprawy i oliwę. Wymieszaj kalarepę z marynatą, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony. Rozłóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem, ale nie układaj ich zbyt blisko siebie. Piecz przez 25 minut w 220°C. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj jako dodatek do dań głównych lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wyśmienicie smakuje z chłodnym kefirem i sadzonym jajkiem.

Kalarepa faszerowana mięsem z indyka

Składniki:

– 4 średnie kalarepy,
– 300 g mielonego mięsa z indyka,
– 1 nieduża marchewka,
– 1 mała cebula,
– 3 łyżki oleju,
– pół szklanki bulionu warzywnego,
– sól i pieprz.

Przygotowanie:

Kalarepy umyj, cienko obierz i odetnij górną część. Wydrąż miąższ i pokrój go w drobną kostkę. Najłatwiej będzie wydobyć go specjalną łyżeczką do wykrawania miąższu owoców. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a cebulę pokrój na drobno. Zeszklij ją na oleju, następnie przesmaż na nim mięso, marchew i kalarepę. Zalej bulionem i podduszaj chwilę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij kalarepy i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Czy wiesz, że kalarepa to kuzynka brokuła i brukselki? Choć wygląda zupełnie inaczej, należy do tej samej rodziny kapustowatych. Uprawiano ją już w starożytnym Rzymie, a dziś wraca do łask jako superfood. Jadalna jest nie tylko charakterystyczna bulwiasta część łodygi. Liście kalarepy zawierają jeszcze więcej witaminy C i antyoksydantów. Można dodawać je do smoothie lub sałatek. Naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to warzywo ma same zalety!

 



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...