Faszerowana czerwona cebula

6 czerwca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 4 czerwone cebule
  • 20 dag fety
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki jogurtu
  • 5  gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obrać, opłukać, przekroić na połówki. Połówki wydrążyć wyjmując kilka wewnętrznych warstw. Wyjęty miąższ posiekać.

Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Fetę utrzeć na gładką pastę z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać parmezan, posiekaną cebulę, skórkę z cytryny i listki tymianku.  Farsz doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Wydrążone połówki cebul napełnić masą serową, ułożyć na tacce aluminiowej i piec około 15 minut.