Faszerowana cukinia z wołowiną. Soczyste nadzienie, lekka forma

Avatar photo
18 lutego 2025,
dodał: Marta Dasińska

Faszerowane łódki z cukinii są szybkie i łatwe do przygotowania. To także danie niskowęglowodanowe, co czyni je idealnym pomysłem na późny obiad lub kolację. I chociaż cukinia jest najsmaczniejsza w sezonie letnim, tak naprawdę możemy cieszyć się jej smakiem o każdej porze roku, bowiem dzisiaj warzywa są dostępne w niemal wszystkich większych sklepach spożywczych przez cały rok.

Faszerowane warzywa mogą wydawać się skomplikowane, ale są myląco proste. To naprawdę łatwa opcja posiłku o niskiej zawartości węglowodanów, która spodoba się i posmakuje całej rodzinie. To także idealna opcja na smaczne i zdrowe danie, która zawiera mnóstwo witamin, a także mangan, potas, kwas foliowy i mnóstwo błonnika pokarmowego. Cukinia chroni przed stanami zapalnymi, wspomaga trawienie, poprawia funkcjonowanie tarczycy i jest korzystna dla oczu. Ten przepis to świetny sposób, aby nawet zimą wprowadzić do jadłospisu trochę więcej smacznych warzyw. 

 

cukinia faszerowana mięsem wołowym

Podłużny kształt i łagodny smak cukinii sprawiają, że jest to idealne naczynie do farszu, sosów i przypraw. Zawsze preferowane są cukinie z przydomowego ogródka, ale całoroczna cukinia ze sklepu również nadaje się do faszerowania i pieczenia. W przepisie używam mielonej wołowiny, bowiem osobiście najbardziej lubię ten rodzaj mięsa. Można też oczywiście zamiennie użyć mielonego mięsa drobiowego lub ulubioną słodką lub pikantną włoską kiełbasę. Można również przygotować wersję wegetariańską, czyli pominąć mieloną wołowinę i zamiast niej użyć tempeh lub innego roślinnego zamiennika mięsa, albo ugotowanej komosy ryżowej, farro lub brązowego ryżu.

Przepis wymaga dodatku kilku warzyw, i jest to posiekana cebula, pieczarki i kolorowa papryka. Możemy także użyć dowolnej kombinacji warzyw, które lubimy. Dodatek keczupu dodaje wilgoci i pomaga połączyć farsz, jednocześnie nadając słodki smak pomidorów. Osoby, które nie przepadają za ketchupem mogą wybrać sos marinara, sos do pizzy lub dodać do farszu łyżkę ulubionego pesto. Obfita posypka sera cheddar może przekonać nawet najbardziej wybrednych smakoszy do wzięcia kęsa tych faszerowanych łódek z cukinii. Inne i najlepsze sery topiące się to szwajcarski, gruyere, gouda czy mozzarella. Tutaj też mamy dowolność.

Łódki z cukinii można przechowywać w pojemniku w lodówce do trzech do czterech dni. Aby podgrzać łódki z cukinii należy piec je w piekarniku. Nie polecam zamrażania łódek z cukinii. Zamrażanie cukinii zwykle skutkuje papkowatą konsystencją ze względu na wysoką zawartość wody. Po rozmrożeniu wcześniej zamrożona cukinia ma tendencję do rozmiękczania się i utraty kształtu. Faszerowaną cukinię można podawać z zieloną sałatką, dodatkiem ryżu lub komosy ryżowej.

Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem wołowym

Składniki:
– 2 cukinie
– 400 g mielonej wołowiny
– 1 mała cebula, posiekana
– 1/2 szklanki posiekanych świeżych pieczarek
– 1/2 szklanki posiekanej słodkiej czerwonej papryki
– 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
– 1 szklanka startego sera cheddar
– 2 łyżki ketchupu
– sól i pieprz do smaku
– posiekana świeża pietruszka

Przygotowanie:
Przyciąć końcówki cukinii. Przekroić cukinię na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ, pozostawiając ładne łódeczki. Miąższ drobno posiekać. Na patelni usmażyć wołowinę, a później miąższ cukinii, cebulę, pieczarki i paprykę. Wszystko wymieszać i smażyć razem na średnim ogniu przez kilka minut. Zdjąć z ognia. Dodać 1/2 szklanki sera, ketchup, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Nałożyć łyżką farsz do łódeczek z cukinii. Umieścić w natłuszczonym naczyniu do pieczenia i posypać pozostałym serem. Piec bez przykrycia w temperaturze 350°, aż cukinia będzie miękka, 25-30 min. Udekorować posiekaną pietruszką i podawać z keczupem lub sosem marinara.



FORUM - bieżące dyskusje

Skierniewice
Teraz podobno tam lokują osoby z zagranicy to niedługo będzie dużo chętnych do zwiedzania;)
Jaka szczoteczka do zębów?
U mnie cała rodzina, w tym siedmiolatek, używamy szczoteczek sonicznych.
Ból pod świeżą plombą przy naciskan…
Ja tak miałam i niestety okazało się, że ten ząb jest do leczenia kanałowego.
Woda gazowana - czy zdrowa?
Jest w butelkach szklanych np. Perlage. Piję od zawsze i nic mi nie jest.
Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Attempt to read property "error" on null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Undefined array key "hash" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1259 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1274 Deprecated: stripslashes(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/blocks.php on line 1078 Warning: Undefined array key "type" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1340 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1377