Faszerowana cukinia z warzywami i szynką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 średnia cukinia
– 1 duża marchewka
– kawałeczek papryczki chilii
– kilka fasolek szparagowych
– kilka pomidorków koktajlowych bądź 1 duży
– 4 plasterki szynki
– 1 średnia cebula
– pietruszka, koperek, śwerza bazylia i oregano
– sól do smaku
– 2 łyżi oleju rzepakowego
– 50 g startego parmezanu
PS.: Cukinię można nadziać czym tylko się chcę, każde warzywko będzie pasować :)
Przygotowanie:
Cukinie przekrajamy wzdłóż. Wydrążamy środek. Pozostałe składniki, jeśli to konieczne obieramy i kroimy w kostkę czy w plasterki :) dodajemy sól, olej i parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Całym naszym nadzieniem faszerujemy cukinię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 25 minut i kolejne 25 na 190 stopni.