Faszerowana biała papryka
SKŁADNIKI:
- 6 sztuk białej papryki
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 pomidory czerwone
- 1 kiełbaska
- natka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 6 plastrów serka topionego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta bazylji
- szczypta tymianku
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżego estragonu
- oliwa z oliwek
- sos:
- 0,5 kostki rosołowej
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 4 sztuki śliwek kalifornijskich
- 1 łyżeczka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować paprykę.Z każdej papryki odkroić końcówki z ogonkiem i delikatnie wydrążyć środek nasienny.Wydrążone papryki umyć.Na chwilę odłożyć. Kaszę jęczmienną ugotować.Cebulę obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę.Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i zasmażyć cebulkę.Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę dodając do cebuli.Kiełbaskę pokroić w większą kostkę.Pomidory opłukać i również pokroić.Wszystko wrzucić do cebuli i jeszcze przez chwilkę zasmażyć.Całość przełożyć do ugotowanej kaszy jęczmiennej i wymieszać.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,słodką papryką,bazylią oraz tymiankiem.Wymieszać.Koperek opłukać i posiekać.Dodać do farszu.Paprykę napełnić farszem.Na blachę wlać oliwę z oliwek i ułożyć paprykę.Piec w piekarniku w 180 stopniach ok.25-30 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania ułożyć na każdą paprykę plaster serka topionego. Sos: Cebule obrać,opłukać i pokroić w drobną kosteczkę.Zasmażyć. Do garnuszka wlać wodę i kostkę rosołową.Wymieszać.Dodać zasmażoną cebulkę.Dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup.Wymieszać.Do smaku wsypać cukier oraz drobno pokrojone śliwki kalifornijskie.W odrobinie wywaru wymieszać mąkę pszenną i przelać do sosu.Chwilkę podgotować. Faszerowaną paprykę ułożyć na talerzach polewając sosem.Na wierzch ułożyć świeżą mięte oraz rozmaryn.