Fasolowa sałatka z pomidorów i owczym serem

6 lipca 2010, dodał: helas
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

600 g zielonej fasolki szparagowej
1 łyżeczka cząberu
6 małych pomidorów
1 cebula
150 g owczy ser (lub pleśniowy)
80 ml  wywaru z warzyw
40 ml oliwy z oliwek
40 ml octu
4 ząbki czosnku
sól
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka Dijon musztardy
2 łyżeczki  ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Ugotować pokrojoną na pół  fasole z cząbrem ok 15 minut. Odsączyć i odstawić do wystygnięcia.  W salaterce pokroić w kostkę pomidory i w półksiężyce  cebulę. Następnie robimy sos.  W osobnej miseczce włożyć ser owczy dodać ocet, olej i wywar z warzyw  i  trzepaczką dobrze roztrzepać. Do sosu dodać rozdrobniony czosnek, sól  (ostrożnie, owczy ser i rosół mają w sobie już sól) cukier, musztardę i zioła prowansalskie. Wymieszać delikatnie. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce.