600 g zielonej fasolki szparagowej
1 łyżeczka cząberu
6 małych pomidorów
1 cebula
150 g owczy ser (lub pleśniowy)
80 ml wywaru z warzyw
40 ml oliwy z oliwek
40 ml octu
4 ząbki czosnku
sól
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka Dijon musztardy
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Ugotować pokrojoną na pół fasole z cząbrem ok 15 minut. Odsączyć i odstawić do wystygnięcia. W salaterce pokroić w kostkę pomidory i w półksiężyce cebulę. Następnie robimy sos. W osobnej miseczce włożyć ser owczy dodać ocet, olej i wywar z warzyw i trzepaczką dobrze roztrzepać. Do sosu dodać rozdrobniony czosnek, sól (ostrożnie, owczy ser i rosół mają w sobie już sól) cukier, musztardę i zioła prowansalskie. Wymieszać delikatnie. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce.