Fasolka duszona w sosie pomidorowym

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

fasolka duszona w pysznym sosie

składniki:

  • 1 kg suchej fasoli, moja nie miała zbyt dużych ziaren,
  • 30-50 dkg chudej kiełbasy,
  • 15 dkg boczku albo podgardla wędzonego,
  • do smaku: liście laurowe, pieprz ziołowy, majeranek otarty, sól,
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 cebule
  • sposób przygotowania: Fasolę opłukać, przebrać, namoczyć w  zimnej wodzie, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać zimną wodą tak aby była prawie, ale nie do końca przykryta, dołożyć 2-3 liście laurowe. Gotować aż będzie prawie miękka czyli ok. 1 godziny. Boczek i  kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać patelnię, wrzucić najpierw boczek a kiedy lekko się podsmaży dodać kiełbasę, zrumienić. Dodać cebulę i połowę czosnku, podsmażyć aż się zeszkli, przełożyć do fasoli. Dodać pieprzu ziołowego, majeranku, przecier i koncentrat, dusić aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić solą, szczyptą cukru, dodać resztę czosnku. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody

    file1300200812