Fasolka duszona w sosie pomidorowym

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

fasolka duszona w pysznym sosie

składniki:

  • 1 kg suchej fasoli, moja nie miała zbyt dużych ziaren,
  • 30-50 dkg chudej kiełbasy,
  • 15 dkg boczku albo podgardla wędzonego,
  • do smaku: liście laurowe, pieprz ziołowy, majeranek otarty, sól,
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 cebule
  • sposób przygotowania: Fasolę opłukać, przebrać, namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać zimną wodą tak aby była prawie, ale nie do końca przykryta, dołożyć 2-3 liście laurowe. Gotować aż będzie prawie miękka czyli ok. 1 godziny. Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać patelnię, wrzucić najpierw boczek a kiedy lekko się podsmaży dodać kiełbasę, zrumienić. Dodać cebulę i połowę czosnku, podsmażyć aż się zeszkli, przełożyć do fasoli. Dodać pieprzu ziołowego, majeranku, przecier i koncentrat, dusić aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić solą, szczyptą cukru, dodać resztę czosnku. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody

    file1300200812



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz


    FORUM - bieżące dyskusje

    Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
    Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
    "nocne marki" - dozwolone po 22 :)
    Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
    Depilacja-co najlepsze?
    Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
    Torebka duża czy mała?
    Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...