Fasolka szparagowa z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
ok.0,5 kg fasolki szparagowej, mieszanej – żółtej i zielonej
0,25 kg dag świeżych kurek
1 średnia cebula
2-3 łyżki masła
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Fasolkę opłukać, przyciąć końce, ew. pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do lekko osolonej i posłodzonej wody, ugotować al’dente, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać oczyszczone dokładnie i opłukane grzyby, smażyć mieszając ok. 10 min. a gdy zmiękną dodać zblanszowaną fasolkę, wymieszać, Doprawić pieprzem, tymiankiem i ew. solą. Podawać na gorąco jako dodatek do mięs albo samodzielne danie.