Fasolka szparagowa z kurkami

17 stycznia 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ok.0,5 kg fasolki szparagowej, mieszanej – żółtej i zielonej
0,25 kg dag świeżych kurek
1 średnia cebula
2-3 łyżki masła
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Fasolkę opłukać, przyciąć końce, ew. pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do lekko osolonej i posłodzonej wody, ugotować al’dente, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać oczyszczone dokładnie i opłukane grzyby, smażyć mieszając ok. 10 min. a gdy zmiękną dodać zblanszowaną fasolkę, wymieszać, Doprawić pieprzem, tymiankiem i ew. solą. Podawać na gorąco jako dodatek do mięs albo samodzielne danie.

file1263735724



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...