Fasolka szparagowa podsmażana na wędzonce
Artykuł zewnętrzny
Fasolka szparagowa podsmażana na wędzonce.
Odmiana w podawaniu fasolki szparagowej.
Czas : 45 minut
Składniki :
40 dag fasolki szparagowej
4 cienkie plasterki wędzonki ( np. krotoszyńska )
1 łyżka masła
½ łyżeczki soli
Szczypta mielonego pieprzu
Fasolkę umyć i obciąć końcówki .Ułożyć w garnku. Zagotować w czajniku wodę i wrząca zalać fasolkę, osolić . Gotować 25 minut od zagotowania. Odcedzić. W tym czasie kiedy fasolka się gotuje pociąć wędzonkę na paseczki i zarumienić na suchej patelni mieszając . Dodać masło. Włożyć odsączoną fasolkę i smażyć przewracając delikatnie przez 5 minut tak by się lekko obrumieniła. Lekko oprószyć mielonym pieprzem.
Ja podałam z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i maślanką .
nadesłane: Babciagramolka