Fasolka szparagowa na śniadanie

15 sierpnia 2024, dodał: Marta Dasińska

Śniadanie z wykorzystaniem zielonej fasolki szparagowej są pożywne i naprawdę dobre. Propozycja podania fasolki w zawędzanej szynce to przepis wykorzystujący proste, ale pyszne smaki, z użyciem tylko z 3 składników. Takie śniadanie przygotujemy szybko i bez wysiłku. Fasolka w szynce najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.

Sekret tego przepisu polega na użyciu oliwy oliwek z czosnkiem. Oczywiście jeśli takiej nie mamy możemy na zwykłej oliwie podsmażyć odrobinę czosnku, a efekt będzie bardzo podobny. Taka oliwa dodaje niesamowitą głębię smaków do tego prostego dania. Ponadto, gdy wybieramy zieloną fasolę na rynku, warto dokładnie sprawdzić, czy ma mocny zielony kolor bez brązowych plam. Skórka fasolki powinna być gładka i napięta, a fasola powinna pękać po zgięciu. Sama nie mam tego problemu, gdyż korzystam z fasoli świeżo zrywanej od okolicznych rolników, którzy od wielu lat zaopatrują mnie w najlepsze sezonowe warzywa. Zieloną fasolkę szparagową można zastąpić żółtą fasolą szparagową lub użyć mieszanki różnych odmian. Można też użyć fasolki szparagowej z puszki, ale zazwyczaj jest ona rozgotowana, zbyt słona i wiotka i osobiście uważam, że psuje smak tego dania.

Fot. Redakcja

Jeden kęs fasolki szparagowej z szynką zawędzaną sprawia, że ​​zastanawiamy się, dlaczego mielibyśmy kiedykolwiek zjeść to warzywo w inny sposób. Alternatywą dla proponowanej tutaj szynki zawędzanej jest bardziej kaloryczny bekon lub boczek. Jednak w moim przepisie króluje pachnąca zawędzana szynka, której słoność i aromat są głównym składnikiem tego pysznego śniadania. Do stworzenia naprawdę kuszącego dania wystarczą trzy składniki (plus szczypta soli i pieprzu): fasolka szparagowa, plasterki zawędzanej szynki i czerwona papryka. Fasola szparagowa z szynką to niezawodny sposób, aby zachęcić wszystkich do jedzenia warzyw, to także dobry dodatek do dań z makaronu. Fasolka szparagowa zawijana w szynce może być również podawana jako przystawka.

W tym przepisie fasolkę szparagową gotuje się na około 7-8 minut, aby uzyskać chrupiącą, delikatną konsystencję. Można fasolkę przygotować dzień wcześniej, chociaż nie będzie wyglądać już tak apetycznie jak świeżo gotowana. Magia dzieje się, gdy fasolka na oliwie czosnkowej zostanie wymieszana z brązowym cukrem, szynką i smażoną papryką – wędzona, słona szynka dodaje dużo smaku, jednocześnie pozwalając, aby przepysznie przebijał się smak zielonej fasolki i aromat cukru. Podczas smażenia fasola i szynka karmelizują, dodając mnóstwo smaku.

Owijanie fasolki to czynność łatwa i sprawia, że danie wygląda ładnie i jest fajnym sposobem na ciekawe podanie nudnej fasolki szparagowej. Jeśli jednak uznacie, że to trochę za dużo zamieszania, możecie również pokroić szynkę w małe paski i podsmażyć razem z fasolką. Całość wystarczy wymieszać i danie gotowe.Smakuje tak samo, jednak wygląda nieco mniej apetycznie.

Przepis na fasolkę szparagową w szynce

Składniki:
– fasolka szparagowa
– czerwona papryka
– plasterki zawędzanej szynki
– szczypta brązowego cukru
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek z czosnkiem

Przygotowanie:
Wsypać umytą fasolkę szparagową do dużego rondla i dodać tyle wody, aby ją przykryła. Wodę lekko posolić. Doprowadzić fasolę do wrzenia, następnie gotować bez przykrycia, aż będzie chrupiąca, ok 8 minut. Odcedzić fasolę. Na oliwie czosnkowej podsmażyć pokrojoną w paski paprykę. Kilka strączków fasolki i paprykę zawinąć w 2-3 plasterki szynki i spiąć wykałaczką. Posypać brązowym cukrem. Położyć na patelni i podsmażać przez 2-3 min. na każdej stronie.
Przed podaniem posypać pieprzem. Najlepiej smakuje na gorąco z chrupiącą bagietką.

Polecamy również:

Taką fasolkę przygotuj na kolację. Zachwytom nie będzie końca

Wykorzystuję to warzywo i mam pyszny obiad

Ugotowałam fasolkę szparagową. Ten dodatek sprawił, że rozpływa się w ustach