Fasolka szparagowa Bunią inspirowana
30 dkg fasolki (płaskiej) szparagowej
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju ryżowego
3 łyżki łuskanego słonecznika
Do sporządzenia mieszanki przypraw:
1/10 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/10 łyżeczki suszonego majeranku
1/10 łyżeczki kminku (może być mielony)
1/10 łyżeczki kolendry
1/10 łyżeczki białej gorczycy
1/10 łyżeczki granulowanego czosnku
1/10 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/10 łyżeczki cukru
1/10 łyżeczki prażonej cebulki
1/10 łyżeczki bazylii
1/10 łyżeczki oregano
1/10 łyżeczki cząbru
1/10 łyżeczki tymianku
1/10 łyżeczki rozmarynu
1/10 łyżeczki szałwii
1 kulka ziela angielskiego
Fasolkę gotujemy na parze „al. dente”. W międzyczasie na suchej patelni prażymy słonecznik. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego fasolę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz mieszankę przypraw i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy posypaną prażonym słonecznikiem.
Smacznego!