Fasolka w sosie pomidorowo-ziołowym

5 lutego 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Nieco lżejsza wersja klasycznej tłustej i ciężkostrawnej fasolki. Syci i mocno rozgrzewa. Doskonała na zimowe mroźne dni.

250 g białej fasoli

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów pelati

łyżka koncentratu pomidorowego

olej do podsmażenia cebuli

pieprz, sól, majeranek, zielona pietruszka, kminek


Wieczorem namocz fasolę. Rano, po odcedzeniu zalej ziarna fasoli świeżą wodą, dodaj odrobinę kminku (zwiększy strawność fasoli) i gotuj na małym ogniu aż do miękkości.

Cebulę posiekaj i podsmaż, dodaj posiekany czosnek oraz obraną i pokrojoną w plastry marchew, duś pod przykryciem, po 10 min. dodaj pomidory i zioła.

Gdy fasola będzie miękka dodaj ją do sosu i duś jeszcze przez pół godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.



file1360055265



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D