Fasolka w sosie pomidorowo-ziołowym
Nieco lżejsza wersja klasycznej tłustej i ciężkostrawnej fasolki. Syci i mocno rozgrzewa. Doskonała na zimowe mroźne dni.
250 g białej fasoli
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
łyżka koncentratu pomidorowego
olej do podsmażenia cebuli
pieprz, sól, majeranek, zielona pietruszka, kminek
Wieczorem namocz fasolę. Rano, po odcedzeniu zalej ziarna fasoli świeżą wodą, dodaj odrobinę kminku (zwiększy strawność fasoli) i gotuj na małym ogniu aż do miękkości.
Cebulę posiekaj i podsmaż, dodaj posiekany czosnek oraz obraną i pokrojoną w plastry marchew, duś pod przykryciem, po 10 min. dodaj pomidory i zioła.
Gdy fasola będzie miękka dodaj ją do sosu i duś jeszcze przez pół godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.