Fasolka po bretońsku

23 sierpnia 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 1kg fasoli „Piękny Jaś”, 20 dag boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, czerwona papryka, 2 ogórki kiszone, 3 cebule, koncentrat pomidorowy(mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz,łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 3 łyżki mąki.

Fasolę moczyć 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z pokrojonymi w  kostkę warzywami oraz boczkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Zaciągnąć mąką rozrobioną z wodą.

Pyszny i sycący posiłek na ciepło.