Zasmażana fasolka po bretońsku
Składniki:
* fasola biała Jaś 1 kg
* wędzona kość lub bulion „na wędzonym boczku” Knorra w kostce
* kiełbasa 2- 3 laski (zależy od wielkości, dla mnie najlepsza podwawelska)
* boczek 30 dag
* koncentrat pomidorowy
* cebula 3 sztuki
* przyprawy- sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, majeranek,ziele angielskie,liść laurowy
Sposób przygotowania:
Fasolę płukam, wkładam do miski, zalewam ją wodą – i odstawiam na „moczenie” na całą noc.
Do odmoczonej przez noc fasoli wrzucamy wędzoną kość lub kawałek jakiejkolwiek innej wędzonki(fasola przejdzie aromatem podczas gotowania), ziele angielskie i liść laurowy.
Wszystko gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości(czyli ok 1-1,5h)
Na patelni zeszklić poszatkowaną cebulę,czosnek i podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę kiełbasę i boczek(może być tylko sama kiełbasa albo tylko sam boczek)i całość wrzucić do fasolki.
Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami.Koniecznie dodać majeranku! Na sam koniec zagęszczam fasolkę zasmażką z mąki.
Podaję z chlebem.
Smacznego