fasolka po bretońsku

10 stycznia 2010, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Zawsze przygotowuję jej większą ilość i potem zamrażam. Tak więc podaję ilości dla takich dwóch większych garnków:

0,5 kg fasoli (może być jaś albo zwykła biała)

1 pęto kiełbasy (najlepiej podsuszanej)

1 pęczek natki pietruszki

1 koncentrat pomidorowy (około 100 gr)

2 łyżki vegety

kawałek jakiejś wędzonki (ja używam szynki wędzonej, ale takiej „prawdziwej”)

sól, pieprz

Fasolę moczymy w wodzie (ja moczę 24 h.), jak już się namoczy gotujemy ją w wodzie z vegetą. W zależności od kuchni i fasoli dłużej lub krócej, mi to zajmuje około 2 godzin żeby zmiękła. Kiełbasę i wędzonkę podsmażam i wrzucam do fasoli jak już jest miękka. Dokładamy koncentrat. Jeśli potrzeba lekko solimy, trochę pieprzymy. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Fasolka najbardziej smakuje następnego dnia jak zgęścieje.

file1263137522