fasolka po bretońsku

10 stycznia 2010,
dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Zawsze przygotowuję jej większą ilość i potem zamrażam. Tak więc podaję ilości dla takich dwóch większych garnków:

0,5 kg fasoli (może być jaś albo zwykła biała)

1 pęto kiełbasy (najlepiej podsuszanej)

1 pęczek natki pietruszki

1 koncentrat pomidorowy (około 100 gr)

2 łyżki vegety

kawałek jakiejś wędzonki (ja używam szynki wędzonej, ale takiej „prawdziwej”)

sól, pieprz

Fasolę moczymy w wodzie (ja moczę 24 h.), jak już się namoczy gotujemy ją w wodzie z vegetą. W zależności od kuchni i fasoli dłużej lub krócej, mi to zajmuje około 2 godzin żeby zmiękła. Kiełbasę i wędzonkę podsmażam i wrzucam do fasoli jak już jest miękka. Dokładamy koncentrat. Jeśli potrzeba lekko solimy, trochę pieprzymy. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Fasolka najbardziej smakuje następnego dnia jak zgęścieje.

file1263137522



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.