Fasola z kaszą

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

15 dag kaszy jęczmiennej
20 dag fasoli
40 dag wędzonych wieprzowych żeberek
2 marchwie
1 pietruszka z nacią
3 dag selera
3 łyżki oleju
Sól
pieprz ziarnisty
listek laurowy
majeranek

file1286199898

Sposób przygotowania:

Namoczoną fasolę zagotuj i odcedź. Zalej ponownie wodą i gotuj do miękkości. Posól przed końcem gotowania. Odcedź i zachowaj wodę. Równocześnie w drugim garnku ugotuj opłukaną kaszę, a w trzecim żeberka. Gdy żeberka będą miękkie, usuń kości a mięso pokrój w kostkę. Zachowaj wywar. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w plasterki i usmaż na oleju. W razie potrzeby dolej nieco wywaru z mięsa, wrzuć liść laurowy i majeranek. Do dużego garnka włóż wszystkie ugotowane składniki. Dodaj, jeśli to konieczne, wywaru z mięsa i wody z fasoli. Posól i popieprz do smaku, dodaj siekany czosnek i nać pietruszki. Wszystko jeszcze raz zagotuj. Jeśli wolisz kwaskowy smak, dodaj trochę octu.

(Wartość energetyczna 1 porcji 480/2024 kcal/J)

www.podravka.pl