Farsz otoczony kurczakiem

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dokładnie takki zamówienie na obiad dostałam od synowej. Justynka woli farsz – kurczaka może oddać.

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

1 kurczak

15 dag wątróbki drobiowej

15 dag pieczarek

1 cebula

1 jajko

4  łyżki oleju

2 łyżki masła

2 łyżki Majonezu czosnkowego Kielecki

1/2 pęczka natki pietruszki – pokrojonej

sól

pieprz mielony

majeranek

curry

papryka mielona

Ziarenka smaku lub Vegeta lub inna podobna przyprawa

1/2 paczki paluszków solonych cienkich (np. Krakusa)

Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oleju. Jajko rozdzielić na żółtko i białko. Białko ubić na pianę. Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i żółtkiem. Wymieszać z  usmażoną cebulą, pieczarkami, natką pietruszki, 2 łyżkami masła, pianą z białka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczak, tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielone , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku i majonezu. Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia – dobrze zamknąć. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Wyjąć. Pociąć na porcje, tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.

file1285442939