Farsz otoczony kurczakiem
Dokładnie takki zamówienie na obiad dostałam od synowej. Justynka woli farsz – kurczaka może oddać.
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
1 kurczak
15 dag wątróbki drobiowej
15 dag pieczarek
1 cebula
1 jajko
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki Majonezu czosnkowego Kielecki
1/2 pęczka natki pietruszki – pokrojonej
sól
pieprz mielony
majeranek
curry
papryka mielona
Ziarenka smaku lub Vegeta lub inna podobna przyprawa
1/2 paczki paluszków solonych cienkich (np. Krakusa)
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oleju. Jajko rozdzielić na żółtko i białko. Białko ubić na pianę. Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i żółtkiem. Wymieszać z usmażoną cebulą, pieczarkami, natką pietruszki, 2 łyżkami masła, pianą z białka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczak, tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielone , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku i majonezu. Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia – dobrze zamknąć. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Wyjąć. Pociąć na porcje, tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.