Farfale z sosem serowym i wędzonką

13 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Pomysł na szybkie danie obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami.

Składniki

  • ½ paczki makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
  • 4 serki topione kremowe ( trójkąciki )
  • 1 płaska łyżka sera pleśniowego ( Gorgonzola , Roquefort ,Danish Blue lub inny z niebieską lub zieloną pleśnią )
  • ½ szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plasterki wędzonki ( np. szynki Schwarzwaldzkiej)
  • pieprz mielony

Ugotować makaron al dente (czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu). W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu. W małym rondelku zagotować bulion z masłem. Włożyć pokruszone sery (pleśniowy i topione) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę. Zmniejszyć gaz. Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści. Doprawić mielonym pieprzem. Odcedzić makaron. Podawać polany sosem i okraszony wędzonką. Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami (pietruszką , bazylią).




FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...