Farfale z sosem serowym i wędzonką
Pomysł na szybkie danie obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami.
Składniki
- ½ paczki makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
- 4 serki topione kremowe ( trójkąciki )
- 1 płaska łyżka sera pleśniowego ( Gorgonzola , Roquefort ,Danish Blue lub inny z niebieską lub zieloną pleśnią )
- ½ szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka oleju
- 4 plasterki wędzonki ( np. szynki Schwarzwaldzkiej)
- pieprz mielony
Ugotować makaron al dente (czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu). W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu. W małym rondelku zagotować bulion z masłem. Włożyć pokruszone sery (pleśniowy i topione) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę. Zmniejszyć gaz. Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści. Doprawić mielonym pieprzem. Odcedzić makaron. Podawać polany sosem i okraszony wędzonką. Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami (pietruszką , bazylią).