Farfale i sprzątanie lodówki

25 listopada 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Makaron i sos z tego co się nazbierało w lodówce

Czas ; 30 minut

Składniki;

  • 1/2  paczki małego  makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • 10 dag mięsa od szynki ( chuda wieprzowina – albo do zmielenia albo zmielonego )
  • 10 dag wędzonki ( tłustej- dałam bamberską )
  • 20 dag wypestkowanej dyni
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • szczypta cukru
  • sól
  • 5 dag sera żółtego ostrego ( dałam Chedar )
  • czosnek do smaku ( granulowany , świeży roztarty , mini kostka Czosnek Knorra )
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki z bazylią
  • 2 łyżeczki przyprawy Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
  • 1 kostka do ziemniaków i makaronów
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego

Mięso zmielić. Podsmażyć na rumiano na oleju, mieszając w trakcie i rozdrabniając widelcem tak by się rozpadło. Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do smażącego się mięsa i obsmażać przez 5 minut. Zalać bulionem. Dosypać czosnku, przyprawy suszone pomidory, połowę bazylii i natki pietruszki. Dusić pod przykryciem 45 minut ( sos powinien odparować o połowę – gdyby odparowywał szybciej uzupełnić) .

W czasie kiedy dusi się sos pokroić i wytopić na skwarki wędzonkę. Odstawić.

Usiekać szczypior i odstawić .

W połowie duszenia sosu nastawić wodę na makaron z kostką bulionową . Wrzucić na wrzątek makaron i ugotować go al dente .Odcedzić .Przełożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował ( najlepiej z grubym dnem trzymającym ciepło ) .

Do sosu dołożyć  połowę utartego sera, koncentrat. Wymieszać. Doprawić do smaku.

Sos przelać do garnka z makaronem i wymieszać.

Podawać na głębokich talerzach polewając skwarkami z wędzonki i posypując resztą sera i ziół.

file1322248760



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.