Farfale i sprzątanie lodówki

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Makaron i sos z tego co się nazbierało w lodówce

Czas ; 30 minut

Składniki;

  • 1/2  paczki małego  makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • 10 dag mięsa od szynki ( chuda wieprzowina – albo do zmielenia albo zmielonego )
  • 10 dag wędzonki ( tłustej- dałam bamberską )
  • 20 dag wypestkowanej dyni
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • szczypta cukru
  • sól
  • 5 dag sera żółtego ostrego ( dałam Chedar )
  • czosnek do smaku ( granulowany , świeży roztarty , mini kostka Czosnek Knorra )
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki z bazylią
  • 2 łyżeczki przyprawy Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
  • 1 kostka do ziemniaków i makaronów
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego

Mięso zmielić. Podsmażyć na rumiano na oleju, mieszając w trakcie i rozdrabniając widelcem tak by się rozpadło. Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do smażącego się mięsa i obsmażać przez 5 minut. Zalać bulionem. Dosypać czosnku, przyprawy suszone pomidory, połowę bazylii i natki pietruszki. Dusić pod przykryciem 45 minut ( sos powinien odparować o połowę – gdyby odparowywał szybciej uzupełnić) .

W czasie kiedy dusi się sos pokroić i wytopić na skwarki wędzonkę. Odstawić.

Usiekać szczypior i odstawić .

W połowie duszenia sosu nastawić wodę na makaron z kostką bulionową . Wrzucić na wrzątek makaron i ugotować go al dente .Odcedzić .Przełożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował ( najlepiej z grubym dnem trzymającym ciepło ) .

Do sosu dołożyć  połowę utartego sera, koncentrat. Wymieszać. Doprawić do smaku.

Sos przelać do garnka z makaronem i wymieszać.

Podawać na głębokich talerzach polewając skwarkami z wędzonki i posypując resztą sera i ziół.

file1322248760