Farfale i sprzątanie lodówki
Makaron i sos z tego co się nazbierało w lodówce
Czas ; 30 minut
Składniki;
- 1/2 paczki małego makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
- 2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- 10 dag mięsa od szynki ( chuda wieprzowina – albo do zmielenia albo zmielonego )
- 10 dag wędzonki ( tłustej- dałam bamberską )
- 20 dag wypestkowanej dyni
- 4 łyżki oleju
- pieprz mielony
- papryka mielona
- szczypta cukru
- sól
- 5 dag sera żółtego ostrego ( dałam Chedar )
- czosnek do smaku ( granulowany , świeży roztarty , mini kostka Czosnek Knorra )
- 1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
- 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki z bazylią
- 2 łyżeczki przyprawy Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
- 1 kostka do ziemniaków i makaronów
- 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
Mięso zmielić. Podsmażyć na rumiano na oleju, mieszając w trakcie i rozdrabniając widelcem tak by się rozpadło. Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do smażącego się mięsa i obsmażać przez 5 minut. Zalać bulionem. Dosypać czosnku, przyprawy suszone pomidory, połowę bazylii i natki pietruszki. Dusić pod przykryciem 45 minut ( sos powinien odparować o połowę – gdyby odparowywał szybciej uzupełnić) .
W czasie kiedy dusi się sos pokroić i wytopić na skwarki wędzonkę. Odstawić.
Usiekać szczypior i odstawić .
W połowie duszenia sosu nastawić wodę na makaron z kostką bulionową . Wrzucić na wrzątek makaron i ugotować go al dente .Odcedzić .Przełożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował ( najlepiej z grubym dnem trzymającym ciepło ) .
Do sosu dołożyć połowę utartego sera, koncentrat. Wymieszać. Doprawić do smaku.
Sos przelać do garnka z makaronem i wymieszać.
Podawać na głębokich talerzach polewając skwarkami z wędzonki i posypując resztą sera i ziół.