Fałszywe muchomorki i inne grzybki
Doskonała i dekoracyjna przystawka
Składniki
- 10 jajek przepiórczych
- 10 pomidorków cherry
- 2 łyżki serka twarogowego z ziołami np. Ostrowia
- 10 małych, podłużnych ziemniaczków
- 10 marynowanych kapeluszy małych kań albo innych grzybków, ale muszą mieć taki dzwonkowaty kształt.
- 1 łyżka bardzo gęstego majonezu
- kilka liści sałaty
- po kilka gałązek natki pietruszki, selera naciowego, szczypiorku
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Potrzebujemy tyle sztuk jajeczek i pomidorków oraz ziemniaków i marynowanych grzybów ile chcemy mieć fałszywych grzybków. Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy 15 min w osolonym wrzątku, studzimy, jeśli trzeba obieramy ze skórki Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Pomidorki przycinamy od spodu i wydrążamy środek malutką łyżeczką. Grzyby marynowane, najlepiej małe kanie, dokładnie osączamy. Jajeczka leciutko przycinamy od szerszego końca, przycinamy też z jednego dłuższego końca ziemniaki, tylko tyle żeby stały. Ustawiamy je na półmisku przybranym sałatą i liśćmi pietruszki. Każdy wydrążony pomidorek wypełniamy serkiem ziołowym i nakładamy na jajeczko. Na ziemniaki, oprószone solą, nakładamy kapelusze marynowanych grzybów posmarowane od wewnątrz majonezem. Podajemy na przystawkę albo jako dodatek do wędlin i pieczonych mięs.