Espresso pochodzi z Włoch, jest esencjonalna, słodko-gorzka, karmelowa i aromatyczna.
Kawa espresso charakteryzuje się na wierzchu delikatną pianką, której puszystość utrzymuje właściwy zapach i smak kawy.
Porcja tej kawy to zaledwie 30-40 ml napoju , podawana w maleńkich filiżankach z cukrem, świeżo po zaparzeniu.
Efekt espresso uzyskuje się poprzez specjalny proces parzenia kawy pod ciśnieniem. Podczas parzenia z ziarnem uzyskuje się sam ekstrakt kawy. Aby spienić mleko do cappuccino lub caffe latte potrzebny jest stalowy dzbanuszek, zimne mleko i urządzenie do spieniania mleka. Najczęściej dzisiejsze ekspresy do kawy posiadają takie urządzenie już wmontowane.
- zimne mleko należy wlać maksymalnie do połowy
- włożyć końcówkę dyszy tuz pod powierzchnię mleka i otworzyć zawór pary.
- nie wyjmując dyszy opuszczać dzbanuszek i w miarę powstawania pianki zwiększać dopływ powietrza.
- optymalną temperaturę osiąga się zazwyczaj wtedy gdy dzbanuszek zaczyna parzyć.
- zamknąć zawór pary i zabrać dzbanuszek, następnie otworzyć zawór, usunąć z dyszy resztki mleka i wytrzeć szmatką.
Nawet gdy dysponuje się profesjonalnym sprzętem i najlepszym gatunkiem kawy, przyrządzanie espresso nie jest najłatwiejsze. Należy ściśle trzymać się instrukcji obsługi: ilość kawy powinna być idealnie zgodna ze wskazówkami,
Mała espresso może zawierać nieco mniej kofeiny niż filiżanka zwykłej kawy.
Można także dodawać, według uznania kakao, czekoladę w wiórkach, wanilię, cynamon.
Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak kawy – choć nie jest to , oczywiście, obowiązkowe.