Espresso – aromatycznie

18 stycznia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Espresso pochodzi z Włoch, jest esencjonalna, słodko-gorzka, karmelowa i aromatyczna.

Kawa espresso charakteryzuje się na wierzchu delikatną pianką, której puszystość utrzymuje właściwy zapach i smak kawy.

Porcja tej kawy to zaledwie 30-40 ml napoju , podawana w maleńkich filiżankach z cukrem, świeżo po zaparzeniu.

Efekt espresso uzyskuje się poprzez specjalny proces parzenia kawy pod ciśnieniem.  Podczas parzenia z ziarnem uzyskuje się sam ekstrakt kawy.  Aby spienić mleko do cappuccino lub caffe latte potrzebny jest stalowy dzbanuszek, zimne mleko i urządzenie do spieniania mleka. Najczęściej dzisiejsze ekspresy do kawy posiadają takie urządzenie już wmontowane.

  • zimne mleko należy wlać maksymalnie do połowy
  • włożyć końcówkę dyszy tuz pod powierzchnię mleka i otworzyć zawór pary.
  • nie wyjmując dyszy opuszczać dzbanuszek i w  miarę powstawania pianki zwiększać dopływ powietrza.
  • optymalną temperaturę osiąga się zazwyczaj wtedy gdy dzbanuszek zaczyna parzyć.
  • zamknąć zawór pary i zabrać dzbanuszek, następnie otworzyć zawór, usunąć z dyszy resztki mleka i wytrzeć szmatką.

Nawet gdy dysponuje się profesjonalnym sprzętem i najlepszym gatunkiem kawy, przyrządzanie espresso nie jest najłatwiejsze. Należy ściśle trzymać się instrukcji obsługi: ilość kawy powinna być idealnie zgodna ze wskazówkami,

Mała espresso może zawierać nieco mniej kofeiny niż filiżanka zwykłej kawy.

Można także dodawać, według uznania kakao, czekoladę w wiórkach, wanilię, cynamon.

Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak kawy – choć nie jest to , oczywiście, obowiązkowe.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...