Elegancka zupa truskawkowa

30 czerwca 2010, dodał: julicha
Artykuł zewnętrzny

900 g truskawek

75ml soku pomarańczowego

75 ml soku z białych winogron

2 łyżki mąki kukurydzianej

pół szklanki wody

75 g miodu płynnego

1 łyżka stołowa soku z cytryny

biszkopty/herbatniki

Zmiksuj truskawki, przetrzyj mus przez sito by usunąć pestki. Zmieszaj sok pomarańczowy i winogronowy, miód i mus truskawkowy w garnku grzejąc na bardzo małym ogniu, tak by miód się rozpuścił. Zmieszaj mąkę z wodą by utworzyły jednolitą masę; wlej do gorącej zupy ciągle mieszając by uniknąć grudek. Kiedy zupa zgęstnieje, dolej sok z cytryny. Udekoruj kawałkami biszkoptów lub herbatników (dobre są kocie języczki).

file1277890973