Ekspresowe ciasto owocowe z suszonymi owocami bez jajek. Pyszne i bez wysiłku na diecie redukcyjnej
To codzienne ciasto owocowe, pieczone w foremce do chleba, jest niemal dziecinnie łatwe. Wystarczy zważyć, zamieszać i upiec. I podczas gdy niektórzy chętnie spędzają wiele godzin przygotowując ciasto owocowe ja wolę właśnie takie, którego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę, a na liście składników znajduje się zaledwie 5 składników. co jest dla mnie równie dobre, ponieważ jest bardzo pożądane w naszym domu. To idealne ciasto do filiżanki herbaty, na każdy dzień tygodnia.
Przedstawiam najłatwiejszy przepis na ciasto owocowe, którego jedyną miarką jest 1 szklanka. Przygotowanie tego prostego ciasta owocowego zajmuje 50 minut od początku do końca, wliczając w to czas pieczenia. A lista składników jest tak krótka, że aż można się jej szybko nauczyć się na pamięć, są to bowiem: mąka, cukier, wiórki kokosowe, suszone owoce mieszane i mleko.
Jako owoce suszone możemy wykorzystać owoce kandyzowane, takie jak wiśnie, skórka pomarańczowa, ananas i cytryna, które dodają słodyczy i cudownie żywego koloru do ciasta owocowego i można je kupić w lokalnym sklepie spożywczym. Typowe suszone owoce, to rodzynki, porzeczki, żurawina, daktyle i morele są powszechnie używane w ciastach owocowych, nadają bowiem ciastu ciągnącą się i owocową konsystencję, a także dodają wilgoci. Siekane orzechy, takie jak orzechy włoskie, pekan lub migdały, są często dodawane, aby zapewnić chrupkość i poprawić smak. Dla mnie orzechy nie są niezbędne w cieście owocowym, ale można je dodać, jeśli ktoś bardzo lubi.
Ciasto owocowe błyskawiczne jest miękkie, wilgotne i pełne smaku. Jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera elektrycznego. Mąka samorosnąca to po prostu mąka (typ 450) wymieszana z proszkiem do pieczenia lub mieszaniną proszku do pieczenia i sody oraz niewielką ilością soli. Jeśli nie mamy takiej wystarczy wymieszać zwykłą mąkę z proszkiem w proporcji: 3 łyżeczki proszku do pieczenia na pół kilograma mąki pszennej.
Przepis na błyskawiczne ciasto owocowe
Składniki:
– 1 szklanka mąki samorosnącej
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka suszonych owoców mieszanych
– 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć formę do pieczenia papierem do pieczenia lub natłuść i posypać mąką. Wymieszać wszystkie suche składniki w misce, dodać mleko i wymieszać razem. Wlać do formy i piec przez około 45 minut, aż będzie upieczone.