Ekspresowa sałatka wiosenna
Sałatka, która nie wymaga wielu przygotowań, zawsze się udaje, zawsze smakuje. Często „goście” zastanawiają się, co w niej jest. A przecież przepis jest niemal banalnie prosty…
Składniki:
– 2 zupki chińskie Curry
– 2-3 pory
– pół kapusty pekińskiej
– majonez
– groszek konserwowy
– kukurydza konserwowa
– fasolka konserwowa czerwona
– pęczek rzodkiewki
– szczypiorek
– sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zupek wrzucić do garnka, zalać tylko taką ilością wody, aby zakryć makaron. Przykryć i odstawić. Makaron powinien wchłonąć całą wodę i być miękki. Dokładnie wymieszać. Pory pokroić w półplasterki, zasypać solą odstawić. Kapustę drobno poszatkować, posolić, odstawić. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), też posolić i odstawić. Po 15-20 min. odcisnąć pory, rzodkiewkę i kapustę i dodać do ostudzonego makaronu. Wymieszać dokładnie dodając majonez. Można dodać też jogurt, ale wówczas sałatka staje się mniej wyrazista. Dodać groszek, kukurydzę i fasolkę. Wymieszać. Sałatka nigdy nie wymaga doprawiania. Odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Podawać udekorowaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Jest idealnym dodatkiem do wędlin i serów oraz samodzielną przystawką.