Ekomięso – najlepsze dla Twojego dziecka | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ekomięso – najlepsze dla Twojego dziecka

1 marca 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

dziecko je

Mięso ekologiczne to takie prosto z ekologicznego gospodarstwa, czyli z certyfikatem na opakowaniu gwarantującym, że dołożono wszelkich starań, by było ono wolne np. od pozostałości po rolniczej chemii. Ale to bardzo ogólna definicja. Sprawdźmy co za nią się kryje.

  1. Ekomięsko jest zdrowsze od innego, bo w gospodarstwie ekologicznym dba się o to , co jedzą zwierzęta. Dostają one paszę niepędzoną nawozami sztucznymi ani chemicznymi środkami ochrony przyrody. Jest ona miesoprodukowana na miejscu. Nie wzbogaca się jej też mączką zwierzęcą czy innymi sztucznymi składnikami, bo jest to zabronione. Podobnie jak podawanie hormonów wzrostu. Łamiąc ten przepis, można stracić ekolicencję.
  2. Zwierzęta w konwencjonalnych gospodarstwach żyją w bardzo kiepskich warunkach. Większość życia spędzają w ciasnych oborach i klatkach. Czasem w ogóle nie wychodzą na dwór. Zaś w ekogospodarstwach zwierzętom żyje się znacznie lepiej. Mają więcej przestrzeni , wychodzą na świeże powietrze. A to pozytywnie wpływa na ich rozwój. W niektórych gospodarstwach w Holandii krowy słuchają nawet muzyki. Zabawne? Udowodniono, że to świetnie działa na ich mleczność i smak mięsa. A po co zwierzętom świeże powietrze i przestrzeń? W ten sposób wzmacniają swoje siły obronne. Nie dostają wtedy antybiotyków. Jeśli jakieś zwierzę zachoruje, oddziela się je od reszty. Jest leczone, ale nie za wszelką cenę.
  3. Dzieci potrzebują białka, którego dobrym źródłem jest mięso. Zawiera ono aminokwasy potrzebne do budowy nowych tkanek. Lepiej jednak podać smykowi małą porcję dobrej jakości mięska niż np. zwykłej wędliny. Dlatego logo_biojeśli jest taka możliwość, warto kupować to z certyfikatem EKO, bo ma ono więcej wartości odżywczych ( zwykle więcej białka, korzystniejszy profil kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów). Takie ekomięso jest z zasady znacznie chudsze, bo hodowcy nie tuczą zwierząt dla masy (tłustej).

Zatem pamiętaj, że lepiej jest dawać swojemu maluchowi chude mięsko np. wołowinę, cielęcinę czy drób oraz od producentów, którzy mają certyfikaty potwierdzające, że ich zakład jest kontrolowany (np. ISO).

Emilia



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...
Problemy z trądzikiem
Kłopoty z trądzikiem można rozwiązać, stosując kosmetyki apteczne. Pozbawione konserwantów i sztucznych barwników znakomicie...