Polacy są obecnie bardziej świadomi potrzeby ochrony środowiska naturalnego przed degradacją, co znajduje odzwierciedlenie na różnych płaszczyznach życia. Między innymi, coraz częściej wybieramy żywność ekologiczną, pomimo, że jej cena jest wyższa od klasycznych produktów.
Czym charakteryzuje się żywność ekologiczna?
Żywność konwencjonalna najczęściej jest znacznie tańsza i szerzej dostępna dla polskich konsumentów niż żywność ekologiczna. Agrobiznes wyraźnie został opanowany przez modę na ekologię. Zdecydowanie korzystają na tym fakcie producenci eko żywności. Należy jednak pamiętać, że nie zawsze żywność oznaczona znakiem „eko” będzie zdecydowanie wyróżniać się im plus na tle żywności konwencjonalnej.
Fundacja Warentest od 2002 roku1 prowadzi badania laboratoryjne na zawartość między innymi szkodliwych substancji i bakterii w żywności powszechnie spożywanej i żywności ekologicznej. Oceniany jest smak i zapach. Testy wykazały, że oba rodzaje produktów są oceniane w podobny sposób. Lepsze od konwencjonalnych produktów żywnościowych są m.in. mleka ekologiczne czy jajka pochodzące z ekologicznych hodowli kur.
Nabici w „eko”
Niestety, wielu konsumentów może poddawać w wątpliwość, czy wszystkie produkty spożywcze oznaczane logiem „eko” rzeczywiście są ekologiczne. Żywność ekologiczna nie powinna zawierać w swoim składzie żadnych chemicznych dodatków, składników modyfikowanych genetycznie czy substancji chemicznych, nienaturalnych, a syntetycznych.
Produkcja żywności ekologicznej pociąga za sobą wyższe koszty niż produkcja żywności konwencjonalnej. Niemniej, niekiedy wygórowane, horrendalnie wysokie ceny eko- produktów są nieuzasadnione, a producenci umieszczając na opakowaniach symbol „eko”, automatycznie podbijają cenę i skłaniają klientów do zakupu. Różnice pomiędzy żywnością ekologiczną i tradycyjną w cenie mogą sięgać kilkuset procent. Przykładowo:
- biały ser – 21 zł koszt ekologicznego produktu, 4 zł konwencjonalnego,
- 700 mln mleka – 9 zł kontra 2 zł,
- mąka – 10 zł kontra 3 zł.*
* dane: http://agrobiznes.money.pl
Certyfikaty dla eko żywności
Warto wybierać w sklepach wyłącznie te produkty ekologiczne, co do których nie mamy żadnych wątpliwości odnośnie ich pochodzenia i typu. Na etykietach takich produktów umieszczane są certyfikaty:
- Certyfikat „Rolnictwo ekologiczne” obowiązujący we wszystkich krajach Unii Europejskiej,
- symbol „Euroliścia” wprowadzony do obiegu od lipca 2010 roku,
- niemiecki certyfikat żywności ekologicznej „BIO”, z oznaczeniem „nach EG-Öko-Verordnung”,
- Logo Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi „Ekoland”.
Warto być świadomym faktu, że żywność ekologiczna nie jest całkowicie wolna od środków chemicznych. Na przykład, jeśli chodzi o pestycydy, dyrektywy unijne dopuszczają w uprawach ekologicznych zastosowanie przez rolników 27 pestycydów, ale wyłącznie tych pochodzenia naturalnego, które nie powinny być szkodliwe dla ludzi. Pestycydy są niezbędne dla ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami.
Nawet w produktach ekologicznych wykrywane są szkodliwe związki chemiczne, m.in. miedź, która dla dzieci i niemowląt jest czynnikiem zagrażającym zdrowiu i życiu, bowiem przyczynia się do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby. W uprawach ekologicznych dopuszcza się stosowanie roztworów soli miedzi jako środka ochrony przed szkodnikami, stąd w produktach pochodzących z nich może znaleźć się nadmierna ilość tego pierwiastka.
1 www.pro-test.pl/article_article/110442,0/Żywność+ekologiczna_Czy+eko+znaczy+lepsze.html