Egzotyka dla Ani

15 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wnuczce zachciało się egzotyki. Tak na szybkiego robiłyśmy z tego co było w domu.

Czas : 45 minut

Składniki :

file1263572512

  • 1szklanka marchewki pokrojonej w cienkie słupki
  • ½ utartej na tarce jarzynowej białej rzodkwi
  • 1 szklanka pokrojonego w paseczki konserwowego bambusa
  • 3 plastry ananasa z puszki ( z syropu )
  • ½ szklanki kiełków sojowych
  • ½ szklanki ogórka pokrojonego w cienkie paseczki
  • ¼ szklanki pokrojonego w pół plasterki pora
  • 1 pierś z kurczaka ( duża połówka )
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 Bulionetki drobiowej Knorra
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka konfitury pomarańczowej z gorzkich pomarańczy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki syropu z ananasa

Pokroić mięso z kurczaka w kostkę ( tak wielkości ½ pudełka zapałek ). Posypać curry, pieprzem cytrynowym, solą. Dodać konfiturę z pomarańczy, wlać sos sojowy i wetrzeć pastę w mięso. Zostawić na 20 minut.

W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso z kurczaka i smażyć na rumiano mieszając. Dołożyć marchew, ogórek, rzodkiew, bambus, kiełki sojowe, pokrojony ananas, por. Zalać 1 szklanką wody i ½ szklanki syropu z ananasa. Doprawić curry, pieprzem, sosem sojowym . Dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę a warzywa i kurczak zmiękną. Wlać mleko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut ( jeśli trzeba to zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej ).