Eggs Benedict – śniadanie dla wybrednych

7 listopada 2012, dodał: ania-gotuje
Artykuł zewnętrzny

Dziś na śniadanie przygotowałam potrawę mięsno-jajeczną, wytworną i sytą, dającą energię na cały dzień.

Eggs Benedict to danie, które powstało w XIX wieku w nowojorskich restauracjach i jest obecnie popularnym elementem wielkiego amerykańskiego śniadania. Naprawdę po jajkach Benedykta można pół dnia zasuwać i się głodu nie czuje. Amerykanie podają je ze wszystkim, z frytkami cebulą ziemniakami ja polecam do tego  świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy lub kawę.

Prawdziwe Eggs Benedict robi się z pieczywa english muffin (taka drożdżowa bułeczka), z grillowanej polędwicy wieprzowej (canadian bacon), ugotowanego w koszulce (bez skorupki) jajka na miękko, no i świeżego sosu holenderskiego. Sos holenderski jest oczywiście do zrobienia, ale to bardzo wydłuża czas robienia śniadania a, że ja rano spieszę się do pracy proponuję rozwiązanie zastępcze z sosem majonezowo-jogurtowym.

Co potrzebujemy:

2 plasterki polędwicy, bekonu lub boczku 30 gr
2 jajka – 1 zł
1 bułeczka (użyłam bułek hamburgerowych) – 1 zł
łyżka majonezu, – 30 gr
łyżka jogurtu, – 30 gr
pieprz, – kilka groszy
kilka kropel soku z cytryny – kilka groszy
masło  – 20 gr
ocet – kilka groszy
1/6 pomidora – 20 gr

Cena ok: 3 zł  – 2 szt

Zamiast polędwicy można dodać z blanszowanego szpinaku, a zamiast jajek w koszulkach po prostu jajka sadzone jednak wtedy całość robi się jeszcze bardziej tłusta.

1. Bułeczkę przekroić na pół i zapiec ( może być w tosterze-  jeżeli owego urządzenia nie posiadamy to na patelni).

2. Jeśli mamy boczek, to w tym samym czasie podsmażyć go na patelni, aby się zarumienił i puścił tłuszcz. Jeśli polędwica to możemy ją podpiec razem z bułką, lub też krótko na patelni.

3. Myjemy pomidora! i kroimy 2-3 plasterki, również wrzucamy go na patelnie do momentu aż zobaczymy że lekko się pomarszczył.

4. A teraz najtrudniejsze zadanie – czyli zagotowanie jajek w koszulkach – wodę do tego celu należy posolić i dodać łyżeczkę octu, zagotować. Jajka rozbijamy delikatnie na spodek, a następnie zsuwamy do gotującej się wody – bardzo ostrożnie kręcimy je łyżką, żeby białko otoczyło żółtko. Po 3 minutach są gotowe na miękko i trzeba je delikatnie odcedzić.

5.Na połówkach bułeczki układamy wędlinę, kładziemy na to pomidora jajko w koszulce i przykrywamy łyżką majonezu zmieszanego z jogurtem, solimy, pieprzymy.

Ania Gotuje!

file1352293683



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...