W ten wyjątkowy dzień warto zachęcić nasze dzieci do wspólnego przygotowania pysznych przekąsek – dziś podpowiadamy, jakie przepisy sprawdzą się najlepiej!
Kanapkowa szachownica
Składniki:
- 1 opakowanie pumpernikla 250 g
- 5 kromek chleba tostowego
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
- kilka plastrów szynki konserwowej
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plastrów żółtego sera
- 2 parówki
- zielenina
Przygotowanie:
- Chleb tostowy i pumpernikiel pokrój na 36 równych kwadracików (np. 3×3 cm). Tak samo pokrój szynkę konserwową.
- Każdy kwadracik chleba posmaruj Delmą Maślany smak 80% tłuszczu.
- Pomiędzy dwa kawałki chleba: biały i ciemny włóż kawałek szynki. Tak złożone kanapki ułóż na kwadratowym półmisku, tworząc szachownicę.
- Pomidorki, parówki i rzodkiewki pokrój w plasterki. Z sera żółtego wytnij małe kółeczka.
- Ułożone w szachownicę kanapeczki udekoruj przygotowanymi składnikami i zieleniną.
Pancakes – amerykańskie naleśniki
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka (M)
- 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- 350 ml mleka
Dodatkowo:
- 1 łyżka Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- miód lub syrop klonowy
- owoce
Przygotowanie:
- Delmę Maślany smak 80% tłuszczu roztop. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko i roztopioną Delmą Maślany smak 80% tłuszczu. Wszystko wymieszaj mikserem.
- Małą patelenkę rozgrzej, posmaruj odrobiną Delmy Maślany smak 80% tłuszczu i wlej łyżkę stołową ciasta. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu.
- Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć placek na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni. W ten sposób usmaż wszystkie placki. Podawaj polane miodem lub syropem klonowym i posypane owocami.
Mini muffinki z papryką
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka (M)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebulka dymka ze szczypiorem
- 100 g cienkiej kiełbasy lub szynki
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę razem z cebulką. Kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę.
- 80 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzoną Delmę Maślany smak 80% tłuszczu. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj.
- Foremki do mini muffinek posmaruj cienko Delmą Maślany smak 80% tłuszczu i włóż do środka przygotowaną masę. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut.