Dzień Dziecka w pysznym wydaniu – przepisy

29 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ten wyjątkowy dzień warto zachęcić nasze dzieci do wspólnego przygotowania pysznych przekąsek – dziś podpowiadamy, jakie przepisy sprawdzą się najlepiej!

Kanapkowa szachownica

Składniki:

  • 1 opakowanie pumpernikla 250 g
  • 5 kromek chleba tostowego
  • Delma Maślany smak 80% tłuszczu
  • kilka plastrów szynki konserwowej
  • kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 2 parówki
  • zielenina

 

Przygotowanie:

  1. Chleb tostowy i pumpernikiel pokrój na 36 równych kwadracików (np. 3×3 cm). Tak samo pokrój szynkę konserwową.
  2. Każdy kwadracik chleba posmaruj Delmą Maślany smak 80% tłuszczu.
  3. Pomiędzy dwa kawałki chleba: biały i ciemny włóż kawałek szynki. Tak złożone kanapki ułóż na kwadratowym półmisku, tworząc szachownicę.
  4. Pomidorki, parówki i rzodkiewki pokrój w plasterki. Z sera żółtego wytnij małe kółeczka.
  5. Ułożone w szachownicę kanapeczki udekoruj przygotowanymi składnikami i zieleniną.

 

Pancakes – amerykańskie naleśniki

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka (M)
  • 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • 350 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 łyżka Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • miód lub syrop klonowy
  • owoce

 

Przygotowanie:

  1. Delmę Maślany smak 80% tłuszczu roztop. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko i roztopioną Delmą Maślany smak 80% tłuszczu. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Małą patelenkę rozgrzej, posmaruj odrobiną Delmy Maślany smak 80% tłuszczu i wlej łyżkę stołową ciasta. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu.
  3. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć placek na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni. W ten sposób usmaż wszystkie placki. Podawaj polane miodem lub syropem klonowym i posypane owocami.

 

Mini muffinki z papryką

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka (M)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 100 g cienkiej kiełbasy lub szynki
  • Delma Maślany smak 80% tłuszczu
  • sól, pieprz, oregano

 

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę razem z cebulką. Kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę.
  2. 80 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzoną Delmę Maślany smak 80% tłuszczu. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj.
  3. Foremki do mini muffinek posmaruj cienko Delmą Maślany smak 80% tłuszczu i włóż do środka przygotowaną masę. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut.