Dżem wiśniowy

19 lipca 2012,
dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny

file1342691747

składniki:

1 kg wydrylowanych wiśni
1 szklanka surowego soku z jabłek
2 szklanki cukru

W szerokim rondlu mieszamy sok jabłkowy z cukrem i cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wiśnie i
gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 min ( czas gotowania zależy od wielkości owoców).
Gorący dżem wykładamy do wygrzanych, czystych pozbawionych zapachów słoików, dokładnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 90 stopni C. Przez 15
min. Potem ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...