Dżem wiśniowy

19 lipca 2012, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny

file1342691747

składniki:

1 kg wydrylowanych wiśni
1 szklanka surowego soku z jabłek
2 szklanki cukru

W szerokim rondlu mieszamy sok jabłkowy z cukrem i cały czas podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wiśnie i
gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 min ( czas gotowania zależy od wielkości owoców).
Gorący dżem wykładamy do wygrzanych, czystych pozbawionych zapachów słoików, dokładnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 90 stopni C. Przez 15
min. Potem ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...