Pyszny dżem, z kawałkami owoców i lekko korzenną nutką, przypomni zimą słoneczne lato…
Składniki
- 2,2 kg wiśni
 - 1 kg cukru
 - 100 ml wody
 - sok z dwóch cytryn + otarta skórka
 - przyprawy: 2 ziarenka kardamonu, 1/5 łyżeczki cynamonu, 2-3 goździki (jeśli ktoś lubi korzenne aromaty)
 
Opis przygotowania
Przyprawy zmielić w młynku na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie  opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść  rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który  wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na  palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok  z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący  dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić  do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l.  (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale  przechowują się do następnego roku.
        











