Zimą taki dżem przypomni Ci słoneczne, letnie dni…
Składniki
- 2,2 kg moreli
 - 70 dkg cukru
 - 100 ml wody
 - sok z dwóch cytryn
 
Opis przygotowania
Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie  umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę  przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla,  wlewamy wodę i stawiamy na palnik. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy  cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy  i gotujemy ok. 30-40 min. od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną.  Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi  zakrętkami. Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie  przeciekają. Z tej ilości składników wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l (lub 5x  0,33l i 4×0,15l) Ja słoików z dżemem nie pasteryzuję i doskonale się przechowują  do następnego roku.
        










