Dżem morelowy

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Zimą taki dżem przypomni Ci słoneczne, letnie dni…

Składniki

  • 2,2 kg moreli
  • 70 dkg cukru
  • 100 ml wody
  • sok z dwóch cytryn

Opis przygotowania

Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i gotujemy ok. 30-40 min. od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną. Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami. Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają. Z tej ilości składników wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l (lub 5x 0,33l i 4×0,15l) Ja słoików z dżemem nie pasteryzuję i doskonale się przechowują do następnego roku.

file1259006712