Dżem jabłkowo – dyniowy

18 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Jest tak pyszny, że zakochacie się w nim od pierwszego razu.

Składniki:

  • ok. 1 kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwie
  • ok. 1 kg jabłek odm. Antonówka
  • ok. 2 szkl. cukru
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka goździków (ok. 15 szt.)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:
Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier i ok. 0,5 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Cytryny szorujemy, sparzamy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodajemy jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, mieszamy i smażymy – bez przykrycia – aż jabłka się rozpadną a dżem zgęstnieje (ok. 30-45 min) – ja pod koniec smażenia wyławiam łyżką goździki. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i po chwili wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.

file1263810723



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...