Dżem egzotyczny

18 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1 kg bananów
1 duże mango
2 kiwi
1 cytryna
1/2 kg cukru
1 opakowanie środka żelującego typu dżemix

Mango obrać ze skórki, oddzielić miąższ od pestki, pokroić w kostkę.
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Banany obrać ze skórki. Przekroić każdy wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
Wszystkie owoce włożyć do garnka. Wcisnąć sok z cytryny. Wsypać cukier. Podgrzewać wszystko razem, często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i nadal mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 10-15 minut.
Środek żelujący rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do owoców. Zagotować (chyba że na opakowaniu pisze inaczej – zależy od użytego środka żelujacego).
Zszumować (jesli komus nie przeszkadza lekka piana na wierzchu dżemu to można pominać). Gorący przełożyć do słoików, od razu zakręcać. Odstawić do wystygniecia.

file1268915859



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz