Dżem egzotyczny

18 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1 kg bananów
1 duże mango
2 kiwi
1 cytryna
1/2 kg cukru
1 opakowanie środka żelującego typu dżemix

Mango obrać ze skórki, oddzielić miąższ od pestki, pokroić w kostkę.
Kiwi obrać ze skórki i  pokroić w kostkę.
Banany obrać ze skórki. Przekroić każdy wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
Wszystkie owoce włożyć do garnka. Wcisnąć sok z cytryny. Wsypać cukier. Podgrzewać wszystko razem, często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i nadal mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 10-15 minut.
Środek żelujący rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do owoców. Zagotować (chyba że na opakowaniu pisze inaczej – zależy od użytego środka żelujacego).
Zszumować (jesli komus nie przeszkadza lekka piana na wierzchu dżemu to można pominać). Gorący przełożyć do słoików, od razu zakręcać. Odstawić do wystygniecia.

file1268915859



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...