Dżem egzotyczny
1 kg bananów
1 duże mango
2 kiwi
1 cytryna
1/2 kg cukru
1 opakowanie środka żelującego typu dżemix
Mango obrać ze skórki, oddzielić miąższ od pestki, pokroić w kostkę.
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Banany obrać ze skórki. Przekroić każdy wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
Wszystkie owoce włożyć do garnka. Wcisnąć sok z cytryny. Wsypać cukier. Podgrzewać wszystko razem, często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i nadal mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 10-15 minut.
Środek żelujący rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do owoców. Zagotować (chyba że na opakowaniu pisze inaczej – zależy od użytego środka żelujacego).
Zszumować (jesli komus nie przeszkadza lekka piana na wierzchu dżemu to można pominać). Gorący przełożyć do słoików, od razu zakręcać. Odstawić do wystygniecia.