Dyniowe muffinki w wersji light
Sezon dyniowy powoli się kończy – zwykłe słodycze są niedozwolone u mnie – więc zrobiłam alternatywna wersję dyniowych muffinek pełnych błonnika.
składniki:
łyżka oleju kokosowego – 1 szklanka puree z dyni – kawałki dyni dusimy na oleju kokosowym z odrobiną soli – do miękkości i miksujemy
pół szklanki roztopionego masła
100 gram płatków owsianych
50 gram mąki żytniej
pół szklanki preparowanego amarantusa
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
100 gram cukru muscavado
2 jajka
garść żurawiny
1 mały kubeczek jogurtu greckiego light
mały kieliszek alkoholu (ja dałam sznapsa gruszkowego) – – nie lubię dodawać proszku do pieczenia alkohol fajnie spulchnia ciasto
dynię dusimy na łyżce oleju kokosowego z odrobiną soli – do miękkości
gotową miękką dynię miksujemy
jajka ubijamy i dodajemy pozostałe mokre składniki
suche składniki mieszamy w jednej misce
łączymy – do jajek i masy wsypując suche składniki
przelewamy do muffinek i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni
SMACZNEGO