Dyniowe babeczki z sezamem

23 listopada 2012, dodał: gizanka
Artykuł zewnętrzny

Składniki na około 15 muffinek:

  • 230 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sezam do posypania

Najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy mikserem na lekką, puszystą masę stopniowo dodając cukier. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu.

Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii mieszamy. Dodajemy do masy maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi (mąka, cynamon, soda), miksując do połączenia.

Formę na muffinki wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 3/4 wysokości foremek. Posypuję po wierzchu sezamem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Życzę smacznego!

file1353678630