Dyniowe babeczki z sezamem
Artykuł zewnętrzny
Składniki na około 15 muffinek:
- 230 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sezam do posypania
Najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy mikserem na lekką, puszystą masę stopniowo dodając cukier. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu.
Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii mieszamy. Dodajemy do masy maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi (mąka, cynamon, soda), miksując do połączenia.
Formę na muffinki wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 3/4 wysokości foremek. Posypuję po wierzchu sezamem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Życzę smacznego!