Krem z dyni

2 października 2014, dodał: Dr Jacobs
Artykuł zewnętrzny

Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana. Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.

kremik

Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.

Krem z dyni o dwóch obliczach

Potrzebujemy:

  • Dynia (średniej wielkości)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 szklanki wody

 

Dodatkowo do wersji słodkiej:

  • 2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa

Dodatkowo do wersji pikantnej:

  • 1 łyżka curry
  • Kawałek świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka ostrej papryki (chilli)
  • Śmietana

 

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.

 

Smacznego!