Dwukolorowe ciasto z kaszy manny bez jajek – prosty i szybki przepis krok po kroku

dodał: Ewelina Szadkowska
Kasza manna zdecydowanej większości osób kojarzy się z posiłkiem dla dzieci lub dodatkiem do zup i sosów. Na jej bazie powstają też gęste kremy do ciast. Znakomicie nadaje się do domowych wypieków, na przykład do szarlotki sypanej lub sernika. Dziś jednak zachęcamy do spróbowania łatwego i bajecznie wyglądającego dwukolorowego ciasta.
Kasza manna to produkt lekki i łatwostrawny, dlatego często sięgają po nią osoby dbające o zdrową dietę. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na długo, a także witamin z grupy B, w tym tiaminy i niacyny.
Zawiera również żelazo, cynk i fosfor, dlatego wzmacnia organizm i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej delikatny smak sprawia, że kasza manna doskonale łączy się z wieloma składnikami, tworząc bazę do słodkich i puszystych deserów. Warto wiedzieć, że dzięki niej wypieki są wilgotne i delikatne, a dodatkowo długo zachowują świeżość. To właśnie dlatego ciasto z kaszy manny może być świetną alternatywą dla tradycyjnych biszkoptów czy babek.
Przepis na dwukolorowe ciasto z kaszy manny
Przygotowanie tego wypieku jest wyjątkowo proste. Na liście składników nie ma żadnych wymyślnych produktów. Wystarczy kupić kaszę mannę, a resztę na pewno masz w domu.
Składniki:
– 1 szklanka kaszy manny,
– 1 szklanka mąki tortowej,
– 2 szklanka jogurtu naturalnego (ok. 500 g),
– 3/4 szklanki cukru,
– pół szklanki oleju,
– 2 łyżki kakao,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Przygotowując ciasto weź dwie miski, jedną na białą warstwę, druga na czekoladową. Wymieszaj kaszę z jogurtem, cukrem i olejem, a następnie pozostaw na około 10 minut, aby kasza nieco napęczniała. Następnie połącz całość ze szklanką mąki i proszkiem do pieczenia. Masę podziel na dwie części – do jednej dodaj 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, aby zachować podobną konsystencję. Obie masy, jasną i ciemną, wykładaj do formy naprzemiennie. Staraj się zrobić łyżką kolorowe łatki albo paski. Te drugie możesz na koniec przemieszać patyczkiem, aby uzyskać bardziej fantazyjne kształty. Nakładanie ciasta warstwami sprawia, że po upieczeniu otrzymujemy piękny, marmurkowy efekt. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i piecz przez 40 minut. Ciasto najlepiej piec w okrągłej formie, ale może też być kwadratowa lub tak zwana keksówka. Jeśli ciasto będzie wysokie, daj mu 5 minut dłużej w piekarniku. Po upieczeniu nie wyciągaj go z formy aż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem, kakao lub polać czekoladą. Taki deser nie tylko wygląda apetycznie, ale także zachwyca swoją lekkością i puszystością.
Szybki deser dla całej rodziny
Poza podstawowym przepisem możesz natknąć się na różne wariacje. Zamiast na jogurcie, możesz spróbować przygotować ciasto na kefirze lub maślance. Do cukru możesz dodać cukier wanilinowy. Do ciasta można dodać dwa jajka, które ubija się najpierw z cukrem. Czas pieczenia z jajkami to 40 – 45 minut.
Ciasto z kaszy manny to świetny wybór, gdy potrzebujesz prostego i niezawodnego przepisu. Sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Możesz podać je na śniadanie do porannej kawy, jako słodki podwieczorek albo elegancki deser. Dzięki prostym składnikom i ekspresowemu przygotowaniu ten przepis z pewnością na stałe zagości w słodkim menu.
To zaskakujące, jak można w prosty sposób przygotować delikatne i puszyste ciasto, które smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dwukolorowy wypiek z kaszy manny wygląda efektownie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. To idealna propozycja na szybki deser do kawy lub poczęstunek na rodzinne spotkanie. Na pewno zagości na stałe w niejednym domu jako sposób na szybką, słodką przekąskę.