Duszony szaszłyki z łososia

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 2 filety po 10 dag z łososia ( bez skóry )
  • 8 małych ziemniaczków
  • 8 kapeluszy małych pieczarek
  • 8 plasterków cukinii ze skórką ( tak ok po 1 cm grubości )
  • 2 cebulki
  • 4 kawałki czerwonej papryki
  • 4 kawałki żółtej papryki
  • przyprawa do grilla
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Pokroić łososia w kostkę ( 8 kawałków ).Ziemniaki obrać .Warzywa  i rybę posypać przyprawą do grilla i skropić olejem. Namoczyć  2 patyczki do szaszłyków . Nabijać na patyczki na przemian rybę, cukinię, papryki, cebulki przekrojone w ćwiartki , pieczarki  .Posypać jeszcze raz przyprawami .W dużym szkle żaroodpornym ułożyć ziemniaki, a na nich szaszłyki .Zamknąć szczelnie .Wstawić do zimnego piekarnika  i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 * C przez 1 godzinę .Ostatnie 15 minut odkryte .

Jest inny od tych pieczonych – w zasadzie bardziej przypomina gotowany na parze -tyle , ze odkrycie w ostatniej fazie pozwala na lekkie odparowanie soku który wydzielił sie z ziemniaków i warzyw .

file1280818865