Duszony kurczak z pieczarkami i zielonym ogórkiem
Składniki:
4 filety z kurczaka,
25 dkg pieczarek,
25 dkg zielonego ogórka
2 cebule,
pęczek koperku,
1 łyżka margaryny,
szklanka bulionu grzybowego (instant,kostka)
100 ml.gęstej śmietany,
2-3 łyżeczki musztardy (niezbyt ostrej)
sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w grubszą kostkę lub paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka. W rondlu lub garnku rozgrzać margarynę, podsmażyć na niej mięso, pieczarki i cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozprowadzić bulionem i śmietaną. Całość gotować na małym ogniu ok.10 min. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół,usunąć pestki i zetrzeć na grubej tarce. Posolić i odstawić na 5 minut. Potrawę zdjąć z ognia, doprawić musztardą, pieprzem i solą. Dodać starte ogórki (bez soku) i drobno posiekany koperek – całość podgrzać, ale już nie gotować.