Duszonka z pieczonego kurczaka
Bardzo pospieszne danie. Zawsze mam mięso z pieczonego kurczaka zamrożone w zapasie. Używam go do sałatek, past kanapkowych lub na obiad,
Czas : 15 minut
Składniki:
- mięso obrane z ćwiartki pieczonego kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki wody
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 3 płaskie łyżki ,, Sosu do pieczeni ciemnego ” Knorra ( ze słoiczka lub torebki ) lub innego tego typu sosu
- zielenina , pokrojona w drobną kosteczkę kolorowa papryka – innymi słowy coś do posypania z wierzchu by ładnie wyglądało
Rozpuścić w garnuszku masło. Wlać wodę i zagotować .Wsypać ,,Sos mięsny ,, i zamieszać .Włożyć mięso i gotować na małym gazie 5 minut. Zaprawić śmietaną rozrobioną wg niewielkiej ilości sosu .
Podawać jak gulasz z ziemniakami, kaszą , makaronem, kluseczkami – posypane zielenina i czymś kolorowym.
Podpowiadam – ostatnio odkryłam w Netto tacki z Gyrosem z kurczaka .Kosztuje to ok 4-5 zł za 30 dag czystego mięsa .Zupełnie przyzwoite smakowo. Można wykorzystywać na różne sposoby .Chyba będzie to dyżurny zapas w mojej zamrażarce .Jak będę potrzebować to wyciągnę garść i dodam np do sałatki ( zrobię pastę czy taką ,, duszonkę ” ).