Duszone jarzyny
Potrawa ta jest nie tylko łatwa w wykonaniu, ale również smaczna i orzeźwiająca.
Składniki:
50 dag papryki
40 dag pomidorów
1 większa cebula
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżka Vegety
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż cebulę pokrojoną na listki. Dodaj cukier, paprykę pokrojoną na małe kawałki i duś, dopóki nie będzie prawie miękka. Następnie włóż na patelnię obrane i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę Vegety. Duś w dalszym ciągu dopóki woda nie wyparuje. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
(Wartość energetyczna 1 porcji 133/559 kcal/J
Dobre rady
Jarzyny będą o wiele smaczniejsze, jeżeli papryka podczas duszenia zachowa jędrność Dlatego najlepiej jest użyć szerokiej patelni, aby woda prędko wyparowała.
www.podravka.pl