Duszona wołowina w winnym sosie po angielsku
Artykuł zewnętrzny
1 i 1/2 kilograma młodej wołowiny
17 dag boczku
oliwa
kilka cebul lub 10 małych szalotek
15 pieczarek
łyżka tymianku
natka pietruszki
4 marchewki małe
10 ząbków czosnku
500 ml czerwonego wina wytrawnego
500 ml bulionu wołowego
sól, pieprz
Zasmażka
50 g masła
50 g mąki
Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać boczek pokrojony w kostkę i wołowinę pokrojoną w kostkę, podrumienić z obu stron. Mięso na chwilę zdjąć z patelni. Włożyć pokrojoną w kostkę marchewki i całe, małe pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso, podsmażyć, dodać czosnek i zioła. Zalać winem i bulionem i gotować na małym ogniu około 2 do 3 godzin.
Zrobić zasmażkę z mąki na maśle. Dodać do mięsnego wywaru. Podawać z puree lub makaronem.