URODA I ZDROWIE

Duszona wołowina w winnym sosie po angielsku

12 sierpnia 2011, dodał: Alfa i Omega

składniki:

1 i 1/2 kilograma młodej wołowiny
17 dag boczku
oliwa
kilka cebul lub 10 małych szalotek
15 pieczarek
łyżka tymianku
natka pietruszki
4 marchewki małe
10 ząbków czosnku
500 ml czerwonego wina wytrawnego
500 ml bulionu wołowego
sól, pieprz

Zasmażka
50 g masła
50 g mąki

Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać boczek pokrojony w kostkę  i wołowinę pokrojoną w kostkę, podrumienić z obu stron. Mięso na chwilę zdjąć z patelni. Włożyć pokrojoną w kostkę marchewki i całe, małe pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso, podsmażyć, dodać czosnek i zioła. Zalać winem i bulionem i gotować na małym ogniu około 2 do 3 godzin.

Zrobić zasmażkę z mąki na maśle. Dodać do mięsnego wywaru. Podawać z puree lub makaronem.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mikrofalówka?
Racja, a do tego pożera prąd - ja nie używam jej...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ostrzegam przed oszustwami typu sprzedaż leku na koronawirusa (bo go jeszcze nie ma!), ostatnio...
Czy stosował ktoś produkty konopne?…
Tylko jak sprawdzić, czy dany produkt jest naprawdę cenny zdrowotnie a nie tylko nazwany...
oszczędzanie ;)
Promocje też są fajne, ja kupiłam ostatnio w lidlu taniej kaszę gryczaną,...