„Duś”

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wrzucić składniki , zalać wodą i dusić – czyli ,, Duś ” . To bardziej podpowiedź niż nowość.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 upieczona ćwiartka kurczaka
  • 1 pokrojona w paseczki świeża papryka
  • 2 cebule
  • 8 usmażonych na rumiano pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra
  • mielona papryka słodka
  • sól
  • pieprz mielony
  • curry
  • majeranek
  • mąka do zagęszczenia ( lub np. gotowy sos jasny lub ciemny do pieczeni Knorra w słoiczku lub inny )

Mięso obrać od kości i ze skórek, podzielić na kawałki ( takie ,,strzępki ” nieregularne ).Cebulę zeszklić na oleju. Do garnka włożyć mięso, pieczarki, cebulę, paprykę – zalać wodą , dodać kostkę grzybową i dusić ok 40 minut. Doprawić do smaku .Można zagęścić mąką lub gotowym sosem ( jak używamy gotowego sosu to lepiej najpierw zagęścić a potem doprawić ).

Podawać z ryżem na sypko, kluseczkami, pieczywem – posypane pokrojoną natką pietruszki.

Podpowiadam , że jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości innych posiłków .Ja mam zawsze w zapasie upieczonego kurczaka ( takiego z rożna, pieczonego w całości w różnych przyprawach, pieczonego w rękawie foliowym ) , smażone pieczarki zamrożone, paprykę zamrożoną na leczo. Wystarczy dosmażyć cebulkę i udusić wszystko. Taki niby gulasz – czyli ,, Duś ” .

file1280818953