„Duś”
Wrzucić składniki , zalać wodą i dusić – czyli ,, Duś ” . To bardziej podpowiedź niż nowość.
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1 upieczona ćwiartka kurczaka
- 1 pokrojona w paseczki świeża papryka
- 2 cebule
- 8 usmażonych na rumiano pokrojonych w plasterki pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra
- mielona papryka słodka
- sól
- pieprz mielony
- curry
- majeranek
- mąka do zagęszczenia ( lub np. gotowy sos jasny lub ciemny do pieczeni Knorra w słoiczku lub inny )
Mięso obrać od kości i ze skórek, podzielić na kawałki ( takie ,,strzępki ” nieregularne ).Cebulę zeszklić na oleju. Do garnka włożyć mięso, pieczarki, cebulę, paprykę – zalać wodą , dodać kostkę grzybową i dusić ok 40 minut. Doprawić do smaku .Można zagęścić mąką lub gotowym sosem ( jak używamy gotowego sosu to lepiej najpierw zagęścić a potem doprawić ).
Podawać z ryżem na sypko, kluseczkami, pieczywem – posypane pokrojoną natką pietruszki.
Podpowiadam , że jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości innych posiłków .Ja mam zawsze w zapasie upieczonego kurczaka ( takiego z rożna, pieczonego w całości w różnych przyprawach, pieczonego w rękawie foliowym ) , smażone pieczarki zamrożone, paprykę zamrożoną na leczo. Wystarczy dosmażyć cebulkę i udusić wszystko. Taki niby gulasz – czyli ,, Duś ” .