Duńska zupa z porów

18 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła (można zastąpić olejem)
1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę)
opcjonalnie 1 gruby plaster szynki

soup11a

250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz.

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, białe i jasnozielone części pokroić w plastry i zeszklić na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części porów nadają się wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut zalać pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem około 20 min., następnie dodać serek topiony i wymieszać. Gdy serek się całkowicie rozpuści, można wlać śmietanę. Wsypać do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypaną tartym serem lub usmażoną cebulką.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...