Dufinki

25 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 65 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sol, pieprz
  • trochę gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • Ziemniaki wrzucam do gotującej się wody, chodzi oto żeby zamknąć skrobie. Gotuję. Odcedzam, odstawiam niech trochę przestygną. Przeciskam przez praskę, dodaje pozostałe składniki, wyrabiam na jednolitą masę. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Ja co jakiś czas myje ręce bo ciasto się łatwo klei do rąk, a wtedy kuleczki się źle wyrabia. Można też podsypywać ręce mąką.

    Rozgrzewam olej w garnku na tyle, żeby wrzucone kuleczki się zatopiły. Olej ma być gorący ale jak się nagrzeje, lepiej zmniejszyć ogień bo przy zbyt gorącym dufinki szybko pękają i wyskakują z garnka. Smażyć partiami, wyciągać na bieżąco żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawać do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
    Można do tego wykorzystać pozostałe z obiadu ciasto z klusek śląskich.



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz