Drożdżówki z serem

1 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

lubicie? na pewno! tak jak moi domownicy :-)))

składniki:

  • CIASTO: ok. 1,5 szkl. mąki pszennej, luksusowej; 2 dkg świeżych drożdży; 1 czubata łyżka cukru; 1 op. cukru wanilinowego Delecta; 50g masła; szczypta soli; 1/2-3/4 szkl. mleka; 2 żółtka,
  • FARSZ: 25 dkg sera białego twarogowego (wzięłam półtłusty); 2 żółtka; skórka otarta z jednej sparzonej cytryny; 2 łyżki cukru; kilka kropli aromatu cytrynowego Delecta
  • LUKIER: sok z jednej cytryny, 3/4 szkl. cukru pudru,
  • DODATKOWO: 1 jajko
  • sposób przygotowania:

    CIASTO: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, cukier wanilinowy, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

    FARSZ: ser zmielić, dodać do niego resztę składników, dokładnie wymieszać.

    Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posmarować lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym i ew. kilkoma łyżeczkami gorącej wody.

    file1291196146