Drożdżówki z nadzieniem morelowym

14 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

takie bułeczki drożdżówki kojarzą mi się z latem…chociaż uwielbiam je również w zimowy dzień z dodatkiem kubka mleka albo kakao

składniki:

  • 1,5 – 2 szkl. mąki pszennej, luksusowej
  • szczypta soli,
  • 1/2 – 3/4 szkl. ciepłego mleka,
  • 2 żółtka,
  • 50 g masła,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • kilka kropli aromatu cytrynowego Delecta
  • nadzienie: ok. 1/2 kg moreli + kilka łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny
  • lukier: 3/4 szkl. cukru pudru + sok z 1 cytryny
  • 1/3-1/2 szkl. pokruszonych orzechów włoskich
  • sposób przygotowania:

    NADZIENIE: Morele umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać 4-5 łyżkami cukru i  skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. a następnie smażyć w rondelku na niedużym ogniu aż owoce się rozpadną, przestudzić. CIASTO: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i aromat, wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia. Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posypać obficie orze4chami i polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.

    file1292341445