Drożdżowe pierożki z konfiturą jabłkową
Ciasto:
500g maki
25g drożdży
50g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
150mil. mleka
100g margaryny
+ 1 jajko do posmarowania
pierożków
Konfitura:
3-4 jabłka- najlepiej 'szara reneta’
cukier (ilość w zależności – ile kto lubi:)
cynamon
1.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne cząstki, smażymy na wolnym ogniu z cukrem ciągle mieszając (ew. podlewamy małą ilością wody, żeby sie nie przypaliły) Gdy uzyskają lekko złoty kolor, ściągamy z kuchenki i doprawiamy cynamonem.
2. Mleko delikatnie podgrzewamy-ok 1-1.5minuty (nie gotować!) dodajemy margarynę, cukier waniliowy łączymy razem z roztrzepanymi jajkami.
3. W dużej misce kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, gdy się „roztopią” mieszamy je z mąką i mlekiem, wyrabiamy gładkie ciasto.
4. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy jabłkową konfiturę i sklejamy jak pierogi.
5. Tak przygotowane pierożki odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
6. smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. ok 180 stopni przez ok 30 minut (na złoty kolor)
SMACZNEGO :)