Drożdżowe pierożki z konfiturą jabłkową

22 września 2011, dodał: milkab
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

500g maki
25g drożdży
50g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
150mil. mleka
100g margaryny
+ 1 jajko do posmarowania
pierożków

Konfitura:

3-4 jabłka- najlepiej 'szara reneta’
cukier (ilość w zależności – ile kto lubi:)
cynamon

1.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne cząstki, smażymy na wolnym ogniu z cukrem ciągle mieszając (ew. podlewamy małą ilością wody, żeby sie nie przypaliły) Gdy uzyskają lekko złoty kolor, ściągamy z kuchenki i doprawiamy cynamonem.
2. Mleko delikatnie podgrzewamy-ok 1-1.5minuty (nie gotować!) dodajemy margarynę, cukier waniliowy łączymy razem z roztrzepanymi jajkami.
3. W dużej misce kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, gdy się „roztopią” mieszamy je z mąką i mlekiem, wyrabiamy gładkie ciasto.
4. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy jabłkową konfiturę i sklejamy jak pierogi.
5. Tak przygotowane pierożki odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
6. smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. ok 180 stopni przez ok 30 minut (na złoty kolor)

SMACZNEGO :)

file1316675342



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...