Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą
Tradycyjnie powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego utartego imbiru
- sól lub Delikat
- 2 duże pomidory
- 2 cebule ( dałam po pół białej, cukrowe, czosnkowej i czerwonej )
- 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- bazylia
- pieprz czarny mielony
- papryka mielona ( ok 1 łyżeczki )
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ( to dla tego ze nasze pomidory nie są tak aromatyczne – szczególnie po za sezonem )
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub zmielić w maszynce ) . Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól ( Delikat ) , pieprz , paprykę , skórkę z cytryny , bazylię .Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – pokroić w drobną kostkę .
Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli.
Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając . Dodać pomidory , 1/3 natki , bulion, przecier pomidorowy i dusić 10 minut . Włożyć pulpeciki – przykryć i gotować 20 minut. Doprawić sos do smaku przyprawami i cukrem .
Podałam z kuskusem na bulionie .