Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą

17 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjnie powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .
Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego utartego imbiru
  • sól lub Delikat
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule ( dałam po pół białej, cukrowe, czosnkowej i czerwonej )
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • bazylia
  • pieprz czarny mielony
  • papryka mielona ( ok 1 łyżeczki )
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ( to dla tego ze nasze pomidory nie są tak aromatyczne – szczególnie po za sezonem )
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub zmielić w maszynce ) . Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól ( Delikat ) , pieprz , paprykę , skórkę z cytryny , bazylię .Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – pokroić w drobną kostkę .
Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli.
Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając . Dodać pomidory , 1/3 natki , bulion, przecier pomidorowy i dusić 10 minut . Włożyć pulpeciki – przykryć i gotować 20 minut. Doprawić sos do smaku przyprawami i cukrem .
Podałam z kuskusem na bulionie .